2008-04-30

Jag förlorar. Alltså finns jag.

Det är lika bra att erkänna. Det har gått så där ett tag. Blomman är lite ledsen i ögat. Eller kanske mycket ledsen. I båda ögonen. När han fick reda på att jag lånat pengar från vårt gemensamma spelkonto gick han bara ut ur rummet. Efter en timme kom han tillbaka.
     – En månad, sa han.
     – Du kan få slå mig, sa jag.
     Han inte ens skakade på huvudet.
     – En månad.
     Det var allt han sa. Det var jävligt otäckt. Men nu har jag fixat det. Jag är tillbaka.

Sara var här igår. Hon har ingen koll längre. Fick hjälpa henne med deklarationen och att avbeställa tidningen och sånt. Betalade hennes räkningar och fixade en e-legitimation åt henne så att hon skulle slippa gå till skatteverket med blanketten.
     Var det barnsligt av mig att välja "brolin11brolin11" som lösenord? Ja, det var det antagligen. Var det kanske till och med lite evil? Jag hoppas det.

2008-04-29

Fel Sigurdsson

IFK Göteborg–GIF Sundsvall 1–0 (0–0)

1–0 Ragnar Sigurdsson (59).Varning, GIF Sundsvall: Billy Berntsson. Domare: Markus Strömbergsson, Gävle. Publik: 6332. Odds SvSpel 7,90

Analys: En första halvlek med en mycket trevande och avvaktande fotboll. Inget av lagen hade något högre tempo och man väntade på det andra lagets eventuella misstag. Passningstempot var också mycket lågt och det skapades inga målchanser. Första skottet på mål kom först i 20e minuten på en frispark för Göteborg som målvakten Andreas Lindberg inte hade några som helst problem med. I andra halvleken ökade tempot något, speciellt sedan Göteborg tagit ledningen med 1–0.

Kommentar: Klart som fan att Sigurdsson skulle göra mål. Oddsen för det var tydliga. Tyvärr var det deras Sigurdsson. Oddsen för det var väl ännu tydligare. På något sätt är oddsen alltid emot GIF. Men de är alltid för mig. Det är jag som sätter dem. Det känns lite som att knyta sin egen snara och sedan fakturera bödeln för arbetet. Eller att gräva sin egen grav. Eller att byta säkringarna till sin egen elektriska stol. Eller att ... ja, du fattar.

IFK Göteborg (4–4–2): Kim Christensen – Jonathan Berg, Mattias Bjärsmyr, Ragnar Sigurdsson, Hjalmar Jonsson – Niclas Alexandersson, Eldin Karisik, Gustav Svensson, Tobias Hysén – Jonas Wallerstedt, Pontus Wernbloom (Mathias Ranégie 81).

GIF Sundsvall (4–4–2): Andreas Lindberg – Mikael Lustig, Sverrir Gardarsson, Erkan Saglik, Billy Berntsson – Tobias Eriksson, Stefan Ålander, Joel Cedergren, Linus Hallenius – Johan Patriksson, Hannes Sigurdsson (Nuri Mustafi 59).

2008-04-28

Konstgrus

Inte för att jag bryr mig om fotboll längre, men en sak som retar mig är att det finns så många skitlag i Allsvenskan i år. Ljungskile, Trelleborg, Norrköping.

Gefle!

Förut var det vi som var värst. Nu är det som att Giffarna är som alla andra. Vi borde byta namn på IP till Pizzeria Dallas Arena. Sen skulle vi byta konstgräset till analog ost och kalla det konstgrus. Då skulle vi i alla fall bli hatade igen.

2008-04-27

I segerns bittra stund

Från fotbollskanalen.se:
Trots förlusten var Göteborgs tränare stor i segerns bittra stund.
- Jag vill gratulera Ljungskile till segern, säger Jonas Olsson till Sportbladet.
I segerns bittra stund. Det är fan poesi.

2008-04-25

Gif Sundsvall-Trelleborgs FF 2-2 (2–1)

Fakta: 1–0 Johan Patriksson (14), 2–0 Hannes Sigurdsson (19), 2–1 Andreas Drugge (38), 2–2 Magnus Andersson (77). Varningar, GifSundsvall: Sverrir Gardarsson. Trelleborgs FF: Kristian Haynes, Yousef Fakhro.Domare: Stefan Johannesson, Stocksund. Publik: 4174.

Analys:
Sundsvall tog initiativet i matchen och fick också bra utdelning med två snabba mål – den andra en riktig bjudning av Trelleborgs målvakt Johan Dahlin. Trelleborg visade prov på bra moral och jobbade sig in i matchen och efter Andreas Drugges reduceringsmål på nick efter hörna tog gästerna över initiativet. I andra halvlek hade Trelleborg ett rejält grepp om spelet och Sundsvall förmådde endast komma upp i några farliga ströanfall. Trelleborg fick en rättvis kvittering efter årets fullträff då Magnus Andersson dundrade upp en frispark i krysset. (TT)

Mats Hård: Drugge. Ständigt denne Drugge. Och med oavgjort är alla förlorare. Det blev pengarna tillbaka till en hel hög med spelare igår.

Lagen: GIF Sundsvall (4–4–2): Fredrik Sundfors – Mikael Lustig, Stefan Ålander, Sverrir Gardarsson, Christian Söderberg – Johan Patriksson, Nuri Mustafi, Ari Skulason (Arash Bayat 66), Tobias Eriksson – Hannes Sigurdsson, Johan Patriksson.
Trelleborgs FF (4–4–2): Johan Dahlin – Dennis Melander, Jens Sloth, Rasmus Bengtsson, Mattias Nylund – Erik Sundin, Mattias Thylander, Jonas Bjurström (Michael Mensah 39), Kristian Haynes (Yousef Fakhro 69) – Andreas Drugge (Mikael Bengtsson 89), Magnus Andersson.

2008-04-24

GIF - Trelleborg på Norrporten Arena ikväll

Smaka på den rubriken. Känner du hur det smakar?
Pengar? Nej. Verkligen inte. Inte den här gången.
Det smakar bottenslam. En blandning av kamp, kramp och missade passningar. Det är inte gott, men vi har vant oss. Det är en smak vi känner igen.

2008-04-23

Riise

Liverpoolbacken gjorde självmål – på övertid
Matchen var på väg in i femte stopptidsminuten – då tystnade Anfield.
Anledning: Liverpools John Arne Riise nickade in 1–1 – i eget mål.
– Jag vet inte riktigt vad han tänkte på, säger förre Liverpoolbacken Glenn Hysén.
För det första: Glenn är ingen tankeläsare. Det anade vi.
För det andra: jag är ingen tankeläsare. Men jag vet vad jag tänkte på. Jag tänkte på pengar.

Tack John Arne.

2008-04-22

Vad är det...

...med årets Allsvenska? Det är ju matcher hela tiden. Den känns som Elitserien. Eller som en gängmisshandel. Smällarna kommer innan man hinner resa sig.

2008-04-21

Fools silver

Hade tagit emot ett stort spel på att Elfsborg skulle vinna med max ett mål. Det var en av gubbarna jag fick kontakt med på Råsunda som lastade in. Trodde att jag skulle få hjärtinfarkt när Sundfors i målet först skänkte bort bollen men sen kastade sig för att ta den igen.
     Hade domaren blåst straff istället hade Elfsborg aldrig gjort det där andra målet och då hade det gått i l l a.

Det finns folk som tror på Giffarna. Och som sätter pengar på det. Det är förunderligt.
     Och lönsamt.


Kalla mig gärna Judas, men jag behövde mina 30 000 silverpenningar. Och allvarligt talat: Sundsvall var lika chanslösa som Jesus.
     Har aldrig förstått det där. Jesus skulle ju dö. Det var ju hela M e n i n g e n. Som jag läser bibeln var det hela förutbestämt. Någon måste offras. För 2000 år sen var det Jesus. I år är det Giffarna. För 2000 år sen var det en gudomlig plan som styrde. I dag heter den planen pengar.
     Judas var obetydlig. Han kan inte lastas för utgången. Han såg bara till att spelet kom igång. Hade inte han gjort det hade det varit någon annan.

Vad sa du? Är jag full av skit?
– Jo, kanske.
Vad sa du? Hur det känns?
– Det känns för jävligt. Men det har det alltid gjort.
Vad sa du? Borde jag gå och hänga mig?
– Kanske, men jag kan vänta med det tills pengarna är sut. Det är aldrig för sent att ta livet av sig.

Elfsborg-Gif Sundsvall 2-0 (1-0)

Elfsborg-Gif Sundsvall 2-0 (1-0)
1-0 Daniel Mobaeck (9), 2-0 Fredrik Berglund (74).
Domare: Åke Andreasson, Stenungsund. Publik: 7 194.

Sundfors släckte Sundsvalls hopp
En misslyckad rensning av Sundsvalls målvakt Fredrik Sundfors i 74:e minuten innebar 2-0-seger för Elfsborg.
-Någon gång missar målvakten, säger målskytten Fredrik Berglund.
Daniel Mobaeck nickade omarkerad in 1-0 på hörna i matchupptakten, men
sedan dröjde det, trots stort spelövertag, innan 2-0-målet.
-Vi var överlägsna, sammanfattar Elfsborgs tränare Magnus Haglund.

Elfsborg (4-5-1): Johan Wiland - Daniel Mobaeck, Teddy Lucic, Martin Andersson, Mathias Florén - Stefan Ishizaki, Anders Svensson, Denni Avdic (Elmin Kurbegovic 78), Helgi Danielsson, Emir Bajrami (Johan Karlsson 46) - Fredrik Berglund (Joakim Sjöhage 85).

GIF Sundsvall (4-4-2): Fredrik Sundfors - Mikael Lustig, Stefan Ålander, Sverrir Gardarsson, Christian Söderberg - Robert Mambo Mumba (Ari Freyr Skulason 80), Joel Cedergren, Nuri Mustafi (Linus Hallenius 57), Johan Patriksson -Tobias Eriksson, Hannes Sigurdsson.

2008-04-19

Vem är Robert Laul?

Förresten kan jag avslöja en hemlighet. Robert Laul finns inte. Han är en fejk och det är mitt fel.
Det var en sen kväll på Kvarnen med deras nattchef. Jag sa det som ett skämt:
"Man skulle ha en fejkreporter. Som kan ta alla de där knäcken."
Jag trodde aldrig de skulle göra det på riktigt.

Det är Erik Niva och Simon Bank som skriver hans blogg. På somrarna låter de Thomas Tynander skriva. Eller nån JH-praktikant som de inte vet vad de ska göra med.
Killen på bilderna heter Bengt och jobbar i slakthusområdet. Han packar bacon på Arenakött AB och samlar på Iron Maiden-skivor.

Spel på löpet

Det är synd att man inte kan spela på löpsedlar.

Fel låt vann: 1.10
Gå ner tio kilo till midsommar: 1.40
Allt blir bättre: 500 gånger pengarna.

Väldigt synd.

2008-04-18

Bluff

Jag har absolut ingeting att säga om Kalmar. Åt Sörberge med dem. Det är inte av dem vi ska ta poängen i år.

Pratade med Jenny igår. Jag sa att Sara och jag var kanske på väg tillbaka. Antydde i alla fall ett slags närmande av himlakroppar. Men i fall hon ville spela ville jag liksom säga att det var läge att göra en insats. Det var fortfarande en öppen historia.
– Mats, sa hon. Du är galen. Du vet att jag inte kan motstå dig. Din charmiga slarvighet, din busiga bråkighet. Åhh, vad ska jag göra? Jag vill ju bara ha dig. Här och nu.
Eller det var kanske inte så hon sa. Men det var så hon menade. Eller kanske inte precis så heller. Jag vet inte.
Det hon faktiskt sa var detta:
– Mats. Du är sjuk.
– Jag vill bara ge dig dina odds, sa jag.
– Du vet ju ingenting. Jag är med barn, sa hon.
Jag visste inte vad jag skulle säga. Jag försökte göra en huvudräkning.
– I så fall blir det helt andra siffror, sa jag.
– Eller så är jag inte med barn, sa hon. Jag kanske bara sa så för att se hur du reagerade?

Får man göra så? Får man spela gravidkortet och bluffa? Och hur kan hon göra det mot mig? Det måste tyda på att jag är helt iskall, eller att hon inte är känslomässigt stabil.

– Går du hos din terapeut?
– Hur så? sa hon.
– Jag försöker sträcka ut en hand, sa jag.
– Du sträcker ut nåt, men det är inte handen, sa hon.

Men som sagt. Om Kalmar säger jag ingeting. Bröderna Elm. De är fan i mig en egen art. Varför spelar de inte för oss?

2008-04-17

Matrix

Om jag får en son ska han heta Jack Vegas.
Jack Swedbank Vegas.

Det kräver en kvinna dock. Eller det som på den gamla tvåkönstiden kallades kvinna och som nu kallas, jag vet inte. Det krävs en livmoder i alla fall. Det kan bli nog så lurigt.

Okej, inte Swedbank. Det var ett försök till humor.

2008-04-16

Rikard Norlings dagbok del 3

22.02 Såg på en inspelning av fotbollskväll.
22.05 Ringde Nebo för att reta honom för att han såg rolig ut när han var blöt.
– Ser du så du ser ut? sa jag. Ser du?
– Vad pratar du om? sa han.
Kom på att det var en inspelning och försökte blanda bort korten. Tror att jag lyckades.
22.12 Såg bilderna från Sundsvall. De vann med 4-0. Tänkte på Sundsvall.
22.23 Somnade. Drömde om Sundsvall. Jag gick längs Skolhusallén ner mot ån. Någon ropade mitt namn. Jag stannade och vinkade. Sedan fortsatte jag ner för gatan. Jag var ung och livet var lätt. Jag tränade GIF. Vi hade inget att förlora.

2008-04-15

Första ickeförlusten

GIF Sundsvall-Ljungskile 4-0 (0–0) odds sv.spel 17.94

1–0 Mikael Lustig (48), 2–0 Johan Patriksson (54), 3–0 Robert Mambo Mumba (62), 4–0 Hannes Sigurdsson (74) . Varningar, Ljungskile: Cedomir Zarkovic. Domare: Markus Strömbergsson, Gävle. Publik: 3148.

Analys: GIF Sundsvall vågade och ville mest i jumbomötet och fick också rejält betalt för sin offensiva satsning. Efter en trist och mållös första halvlek rullade Sundsvall upp motståndarförsvaret och lyckades pricka in fyra bollar bakom Ljungskiles målvakt. Sällan har Ljungskile sett så bleka och tafatta ut, medan Sundsvall visade upp en vilja som kan ge fler poäng på hemmaplan.

Kommentar, Mats Hård:
Tre poäng närmare strecket. Giffarna rör om i bottenslammet. Hade de bara gjort ett förbannat mål till hade jag suttit med 440 gånger på ett litet tyskt skitbolag. Men det ska alltid vara nåt.

GIF Sundsvall (4–4–2): Fredrik Sundfors – Mikael Lustig, Sverrir Gardarsson, Stefan Ålander, Christian Söderberg – Tobias Eriksson, Nuri Mustafi, Robert Mambo Mumba, Linus Hallenius (Ary Freyr Skulason 78) – Hannes Sigurdsson Arash Bayat 90), Johan Patriksson.
Ljungskile(4–4–2): Michal Slawuta – Cedomir Zarkovic, Robert Jansson, Markus Senften (Andreas Kristoffersson 58), Daniel Åkervall – Martin Smedberg–Dalence Alexandar Kitic, Michal Kubala, Robert Johansson (Jon Lundblad 3) – Niklas Löfgren (Etchu Tabe 78), David Leinar.

2008-04-14

Norlings dagbok del 2 Derbydags

I brist på ett liv skriver jag Rikard Norlings blogg.
I brist på ett liv läser du den.

09.00 Går in på kontoret. Letar efter Nebo. Letar efter Ola.
09.15 Något känns konstigt.
09.30 Upptäcker att jag gått in på fel sida och satt mig på Svenska Fotbollförbundets kansli. Förmodligen har jag gått åt fel håll vid Råsundavägen. Låtsas som ingenting.
09.35 Folk tittar konstigt på mig.
09.40 Thomas Saleteg kommer in på mitt kontor och säger att det är hans kontor. Han undrar vad jag gör där. Jag säger att han borde fråga sig hur han kan lära sig att försvara sitt kontor bättre. Saleteg ser förvirrad ut. Jag glider sidleds genom dörren.
09.50 Tillbaka på AIKs kansli.
09.55 Träffar Nebo. Berättar vad som hänt.
"Finns det något positivt du kan ta med dig från det här?" säger han.
"Japp!" säger jag och fiskar upp ett hålslag ur kavajfickan.
"Din räv!" säger Nebo. Han pekar på en bunt gula papper på mitt bord. Vi låser dörren.
11.15 Känner av kramp i handen. Ringer Tifo-gruppen och frågar om de behöver en påse små runda pappersflingor inför kvällens derby. "De är alldeles färska!"

2008-04-13

Söndag

Jag har nio ölglas. Öppnade skåpet i mitt "kök" och tittade på dem nu på morgonen. Två Pripps. Ett Åbro. Sex diverse.
Rättare sagt: skåpet i mitt köksskåp. En mäklare skulle kalla det för en "mysig köksvrå." Jag kallar det köksskåp. Det är vad det är.

När Sara och jag bodde ihop hade vi alla sorters glas. Iittala. Och Riedel, så klart. "Har du provat ett Riedel vill du inte ha något annat." Jag kan höra mig själv säga det på en middag för tio tusen år sedan.

Jag har aldrig varit en sån som samlar ölglas. Ändå har jag nio nu. Om jag hade åtta kompisar skulle vi kunna dricka öl ihop. Jag undrar vilka det skulle vara?
Förresten skulle vi ändå inte få plats här hemma.

2008-04-12

Statusuppdatering

Finns nu på Facebook. Ännu ett nederlag.
      Jag letade efter bra odds på röda kort i helgens matcher. Hittade ett par gyllene spel i tyska och holländska 2a och 3e-ligorna. Kollade mitt konto och såg hur tomt det var.
      Att leta upp spel utan att lägga dem är inte på riktigt. Det är som att röka utan att dra halsbloss. Som att dricka utan att svälja. Som att ha sex utan ångest.
      Registrerade mig på Facebook av ren ilska. Jag var tvungen att registrera nåt. Det var Facebook eller ett sms-lån.

Försökte gå igenom vad som gick fel i torsdags. Jag hade byggt en kedja av sannolika utfall. Risken att alla skulle falla var mindre än fem procent. Trodde jag.
      Hur stor är sannolikheten att en spelare som heter Rubén De la Red ska få rött kort de första tio minuterna? Jag är fortfarande inte säker på att det verkligen hände, men tangentbordet som jag slog sönder tyder på det.

Kort sagt: det som skulle komma in på kontot kom inte in på kontot. Men det som gick ut gick ut. Och de som ville ha sitt ville ändå ha sitt. Och de kan vara väldigt övertygande i sin argumentation.

De har fått sitt nu. Alla har fått sitt. Utom jag.


Jag har lånat av mig själv. Blomman och jag har ett litet projekt ihop och han måste inte veta allt. Det är bara tillfälligt.
      Hockeyaporna i SM-finalen fixade en del i går. Resten kommer fixa sig i eftermiddag.
      Det kostar pengar att tjäna pengar.

2008-04-11

AIK-GIF Sundsvall 1-0 (1-0)

AIK-GIF Sundsvall 1-0 (1-0)
1-0 Lucas Valdemarin (26). Varningar, AIK: Walid Atta, Daniel Mendes, Nils-Eric Johansson,
GIF Sundsvall: Hannes Sigurdsson. Domare: Daniel Stålhammar, Landskrona.

Analys: AIK:s måltorka är över. 581 allsvenska minuter efter det senaste AIK-målet satte Lucas Valdemarin bollen i mål på Råsunda. Ledningsmålet i första halvlek gav hemmalaget självförtroende, men några fler mål skulle det inte bli. Båda lagen skapade ett flertal heta chanser i andra halvlek, bland annat hade Daniel Mendes ett jätteläge på 2-0 i slutminuten, men GIF Sundsvall-målvakten Fredrik Sundfors kunde peta ut bollen. AIK fick med sig sin första seger för säsongen, medan GIF Sundsvall fick lämna Stockholm med ännu en förlust. GIF Sundsvall är hittills poänglösa i tabellen.

Kommentar: Nu är det inte bra. Nu är det inte bra. Nu är det inte bra. Nu är det inte bra.
Jag skriver detta hemifrån. Har inte sovit en sekund natt. Det handlar inte om fotboll längre. Det handlar om, ja, du vet: pengar.
Gick till bankomaten efter matchen. Fick inte ut en krona. Provade en annan inne på Solna Centrum: samma sak. Ringde Blomman. Han meddelade resultatet.
Åkte hem, satte på datorn, gick in på min Internetbank och stirrade på siffran.
0.
Nollnollnollnollnoll.
– Det var ett helt säkert spel. Jag hade säkrat upp det mot andra matcher!
Nu är det noll på kontot och noll i tabellen.
Nu är det inte inte inte inte inte inte inte inte INTE bra. Inte bra.
Och jag orkar inte förklara!

Det kan fixa sig. Det kan fixa sig.


Publik: 12 618. AIK (4-4-2): Daniel Örlund - Walid Atta, Daniel Arnefjord, Nils-Eric Johansson, Pierre Bengtsson - Daniel Mendes, Jorge Ortiz (Per Karlsson 90), Daniel Tjernström, Mats Rubarth (Khari Stephenson 69) - Lucas Valdemarin (Saihou Jagne 69), Ivan Obolo. Gif Sundsvall (4-5-1): Fredrik Sundfors - Mikael Lustig, Sverrir Gardarsson, Stefan Ålander, Billy Berntsson - Arash Bayat (Kali Ongala 57), Tobias Eriksson, Nuri Mustafi, Robert Mambo Mumba (Erkan Saglik 87), Ari Freyr Skulason (Linus Hallenius 58) - Hannes Sigurdsson.

2008-04-10

bloggar, Norling och pengar

Hur många sådana här behöver vi?
Joakim Sjöhage, Henrik Rydström, Pontus Wernbloom, Fredrik Lundgren, Rami Shabaan.

Jag ger 1.10 på att någon av dem kommer att säga att det är god stämning i truppen, 1.10 på att det blir mycket film i bussen, 1.15 på att det var många gliringar efter senaste matchen och hela 1.17 på att alla kommer att skriva om vilken mat de äter.
     Kombinera ihop det till en kvadruppel så har ni ett odds på 1.63. Säkra pengar.
     Du får 9.75 om någon av dem berättar hur mycket brudar de faktiskt får bara för att de spelar i Allsvenskan.

En blogg man skulle vilja läsa är ju AIK-tränaren Rikard Norlings.
"07,00 Vaknade. Kontrollerade min utgångsposition. Kände att jag låg rätt. Ringde Nebo som bekräftade. Valde att ligga kvar.

07,45 Gick upp längs vänsterkanten av sovrummet och tog en ny position i badrummet. Tittade mig i spegeln. Tog på mig glasögonen. Tog av mig dem igen. Övade på en ny min som jag tänkte använda i teve ikväll för att reta producenten på TV4.
Telefonen ringde. Det var Firman.
– Du gör väl inte grimaser nu, sa hon.
– Nej, mamma, sa jag.
– Du vet att du kan bli sån, sa hon.
– Mamma, sa jag. Jag är en taktiker.
– Du ser så mager ut i teve, sa hon.
– Vi hade åtta hundra potentiella anfallssituationer senast, sa jag. Det är mer än något annat lag i Allsvenskan."
Om någon undrar varför jag håller på med sånt här förbannat trams klockan 07.15 på morgonen? För att jag är nervös. Det är match ikväll. Du vet: kulan i luften, bollen rullar. AIK - GIF. Vi kommer att förlora.
     Det är annat i luften också. Och annat som rullar med.
     Du vet vad jag pratar om.
     Just det.
     Förlust är inget alternativ.

2008-04-09

Lista: fem tillfällen då man känner döden skava på hälsenorna

  1. När motståndarna kvitterar på stopptid
  2. när man ser sig själv i spegeln i den alltid väl upplysta hissen på jobbet
  3. en och en halv timme efter lunch
  4. när man luktar på sin tandtråd
  5. när man losat 24000 till ett litet jävla skitbolag på Internet. På ett enda spel. Som. Var. Säkert.

2008-04-08

Botten befäst

Hammarby–Gif Sundsvall 5–3 (2–2) Odds Sv.spel 828,80 !!!

Fakta: 1–0 Petter Andersson (12), 1–1 Hannes Sigurdsson (15), 1–2 Stefan Ålander (30), 2–2 Erkan Zengin (45), 3–2 Paulinho Guara (58), 4–2 Haris Laitinen (80), 5–2 Charlie Davis (83), 5–3 Hannes Sigurdsson (90). Varningar, Hammarby: Louay Chanko, Sebastian Castro-Tello. Sundsvall: Tobias Eriksson, Hannes Sigurdsson. Domare: Håkan Jonasson, Helsingborg. Publik:12887.

Analys:
Svängigt, livligt och ruskigt slarvigt. Hammarby–Sundsvall, 5–3, var knappast en drömmatch att se om man var tränare i något av lagen. Men ett fullsatt Söderstadion kokade och Hammarby är ensamt lag i allsvenskan att ha full poäng efter de inledande två omgångarna. Nykomlingen Sundsvall har två storförluster mot HIF-lagen – och kan bara glädja sig över Stefan Ålanders drömlobb över Rami Shaaban från 40 meter.

Expertkommentar, Mats Hård: – Tre åtta i målskillnad och noll poäng efter två matcher. Just i dag är jag inte så stark, sa jag.
     Jag gick med Anders från matchen. Vi korsade Ringvägen. Gatan var full av utbrända fyrverkeripjäser och krossat glas. Överallt gick segerglada hammarbyare. Två snorungar i vita kepsar gick på andra sidan gatan. De var max sexton. De sög på sina cigaretter och försökte se ut som om de rökt i tjugo år. När de såg min halsduk gjorde de fingret och skrek "Hora. Hora. Hora. Hora."
     "Vet ni vem jag är?" var jag nära att ropa. Men sen kom jag på det: "Vet ni vem jag kunde ha blivit?" är vad jag borde ha ropat. Känslan hade inte varit den samma.
     Jag såg på Anders och sen drog vi oss bort till en annan gata.
     – Det känns som att jag varit med om det här förut, sa jag.
     – Ja, sa han.

Hammarby (4–4–2): Rami Shaaban – David Johansson, Christian Traoré, Suleman Sleyman, Klebér Sarenpää – Erkan Zengin (Claudio Dadomo 67), Louay Chanko, Petter Andersson, Haris Laitinen – Paulinho Guara (Sebastian Castro-Tello 76), Charlie Davies (Mikkel Jensen 85).

Sundsvall (4–5–1): Fredrik Sundfors – Mikael Lustig, Erkan Saglik, Sverrir Gardarsson, Billy Berntsson – Tobias Eriksson, Stefan Ålander, Robert Mambo Mumba, Nuri Mustafi (Linus Hallenius 78), Ari Skulason (Johan Patriksson 60) – Hannes Sigurdsson.

2008-04-07

Sara

Stor nyhet. Sara är nere för räkning.
      Jag knackade på hennes ytterdörr i går. Bredbandet var nere och jag tänkte fråga om hon kunde sätta i sladden. Hon öppnade i morgonrock. Hennes ögon var så svullna att jag knappt kände igen henne.
      – Jag kan inte ha Internet hemma för då loggar jag bara in på jobbet och kollar min mejl.
      – Men jag kan, sa jag.
      – Jag får hjärtklappning.
      – Vad är det med dig? Du är väl inte elallergiker?
      – Jag är sjukskriven, sa hon och började gråta hysteriskt.
      En kvart senare kunde hon prata.
      Hon är utbränd. Helt slut. Någon ställde upp en vägg och sa ”In i kaklet nu”. Hon sprang allt vad hon orkade.

Jag kunde spelat en femtusing på att detta skulle hända förr eller senare.

Jag satte i sladden och tog nätverkskortet från hennes dator. Kom in när du vill ha tillbaka det sa jag.
      Sen kramade jag henne. Det var inget annat att göra. Hon kändes som en pinnstol.
      Senare på kvällen kom hon in och satt en stund. Jag kollade La Liga och jobbade. Hon satt i en stol och tittade rakt fram. Hon frågade om hon fick röka.
      – Är det smart, med tanke på ditt tillstånd, sa jag.
      – Håll käft, sa hon.
      Hon rökte en cigarett, fimpade och gick.
      Hon är sjukskriven ett halvår. Hon orkar ingenting. Jag har lovat att hjälpa henne och handla och betala hennes räkningar.
      – Träffar du någon nu? frågade jag.
      Hon bara stirrade på mig. Jag förstod.
      Så nu känns det liksom som en ny försäsong. Nu är det liksom clean sheet. Nu är man liksom tillbaka.
      Jag är fortfarande mil ifrån henne. Men det är alla andra också.

2008-04-05

GIF mot resten

Det är knappast en slump att Giffarna lottats mot Helsingborg i premiären, Hammarby i deras hemmapremiär och sen AIK på Råsunda. Någon vill trycka till truten på dem. Men frågan som jag låg och tänkte på i natt när jag kom hem från Riche är om inte 9,75 för Giffarna är några tiondelar för högt borta på Söderstadion på måndag.

Får man spela mot sitt eget lag eller ska man spela för? Det finns lika många svar som det finns förlorare. Nej, förresten. Det finns bara tre: alltid spela för, alltid spela mot, växla.

Nio komma sjuttifem. Någon måste ha räknat fel eller så ligger vi taskigt till. Men ändå. Så dåliga som Hammarby var senast. Så urusla som Giffarna var. Detta är ett problem: Bajens dåliga spel talar emot dem. Giffarnas dåliga spel talar för dem. Så tänker bara personer som spelar med hjärtat. Vi har ett namn för dem - det 13e könet du vet - förlorare.

2008-04-04

Mail från Blomman

Ordvitsar måste man stå ut med även på det här jobbet:
Ramirent sponsrar damlandslaget.
-Jag som trodde att Ramirent var Hammarbys avtal med Fredriksstad.
Jag ska spamfiltra den lille lustikurren.

Enligt Ramirents hemsida har man ingått ett "officiellt partnerskap med Damlandslaget."
Det är så klart pengar det med. Bara inte lika mycket. Förr i världen gifte man sig eller registrerade partnerskap. Det var på livstid. Nu för tiden är det kanske mera som att hyra en maskin att bygga hus med.

Tretton fel, del 3 Onda odds

Konsten att förlora pengar.

Detta behöver redas ut.
Ibland pratar man om bra odds och dåliga odds. Sånt kan reklamnissarna syssla med. Bra odds för vem? Just det. Möjligen för mig. Knappast för dig.
Åt Bergeforsen med bra och dåliga odds. Åt Bergeforsen med goda odds också. Det finns inga goda odds. Möjligen finns det onda odds.

Vad vi har är höga odds och låga. Höga odds betyder att chansen är liten. Låga odds betyder att chansen är stor. Höga odds betyder att risken är stor. Låga odds betyder att risken är mindre.

Alltså spelar ingen på höga odds, utan alla som förstår detta spelar på lågt, eller lite för högt satta odds? Eller?
Nej. Då och då spelar vi på de höga oddsen. De lockande onda oddsen.
Varför?
För att vi alla tror att just jag kan få den där stora vinsten. För att vi alla är förlorare.

2008-04-03

Vem jag?

Jag är alltså före detta sportjournalist. Det gör inte alls ont att skriva.

Nu är jag frilans men jag är knuten till ett spelbolag. Jag skriver speltips, sätter odds ibland och jag gör diverse jobb som jag inte kunde göra när jag var anställd på Spelbilagan de envisas med att kalla tidning. Jag fakturerar och jag drar av som satan. Och att man inte får dra av spelförluster är ett jävla rättsövergrepp. Man får ju skatta för vinsten.

Ibland förmedlar jag också spel. Det finns de som inte vill skatta för vinsten. Som vill spela för större summor. Man kan säga att jag hjälper dem. Jag tänker inte gå in på detaljer men det ingår i mitt system. Man kan säg att jag återförsäkrar spel i andra spel. Det är ganska genialt. Och det är pengar.

Ibland är jag med på TV. Vi kan kalla programmet Odds & Ends. Det hade det hetat, om de hade lyssnat på mig. De gjorde de inte. Idioterna som bestämmer på den där tevekanalen. Jag var där igår.
     Från början sa de att de skulle sända i det digitala marknätet. Det var en tidsfråga.
     – Vi är 99% säkra på att vi får tillståndet, sa chefen.
     Det säger en del om deras kunskap om oddssättning...
     Nu sänder de på just det: Internet.
     – Det är egentligen bättre. Hela världen kan titta, sa chefen.
     – Säger annonsörerna också det, sa jag.
     Han sa ingenting. Han bara tog en losec mups och sköljde ner med kaffe latte.
     – Hela världen tittar bort, sa jag. Det kan bli er slogan.
     Så där sitter man nu i drängstugan och blir sminkad av praktikanter från mediegymnasier och tillrättavisad av dryga tevewannabees. Det är pengar. Det också.

Själv är jag ingen tevewannabe. Jag är en sportkrönikörscouldhavebeen. Det är en jävla skillnad.

2008-04-02

Dagen efter dagen efter

Dagen efter dagen efter är värre än dagen efter. Dagen efter förlusten finns det tidningar att läsa. Det finns fakta att ta till sig. Man är arg men man försöker förstå. Man försöker koppla ihop sin egen bild med andras. Dagen efter finns det gift som ska ut ur kroppen. Det finns ett jobb att göra.

Dagen efter dagen efter har man förstått. Då finns inget mer att göra. Dagen efter dagen efter är tomhet.

2008-04-01

Tillbaka till botten

GIF Sundsvall–Helsingborg 0–3 (0–2) odds 11.97

Fakta:
0–1 (9) Isaac Chansa, 0–2 (23) Christoffer Andersson, 0–3 (63) Christoffer Andersson.
Varning: Helsingborg: Adama Tamboura. Domare: Jonas Eriksson, Sigtuna. Publik: 6275.


Analys:
Nykomlingarna Sundsvall var helt chanslösa mot tippade topplaget Helsingborg som enkelt manövrerade ut sina motståndare med ett snabbt och bollksäkert passningsspel. När Sundsvalls mittförsvar sattes under press så sviktade det betänkligt. Helsingborgs anfall med Henrik Larsson var hela tiden på hugget och fick Sundsvallsförsvaret att hamna i knät på målvakten Fredrik Sundfors, och det gav utrymme för mittfältaren Christoffer Andersson att pricka in två mål. Med första omgången spelad ligger Giffarna därmed redan i botten av tabellen.

Expertkommentar, Mats Hård
: – Vi är tillbaka i botten. Vår botten.


Sundsvall (4–4–2): Fredrik Sundfors – Mikael Lustig, Erkan Saglik, Sverrir Gardarsson, Billy Berntsson – Tobias Eriksson, Stefan Ålander, Joel Cedergren (Johan Patriksson 44), Ari Skulasson (Arash Bayat 78) – Hannes Sigurdsson, Robert Mambo Mumba.
Helsingborg
(4–4–2): Daniel Andersson – Erik Wahlstedt, Andreas Granqvist, Joel Ekstrand, Adama Tamboura – Christoffer Andersson, Marcus Lantz, Isaac Chansa, René Makondele (Mathias Unkori 82) – Henrik Larsson, Razak Omotoyossi (Rasmus Jönsson 87).

Powered by Blogger


Rätten till alla texter på Konsten att förlora tillhör upphovsmannen. All vidareanvändning i kommersiellt syfte är förbjuden. – Jag stämmer arslet av dig. Bara så du vet.