2005-10-14

Allsvenskan,

den högsta fotbollserien för herrar i Sverige.
   Innehåller 14 lag vilket är åt helvete för få. Alla lag möts två gånger. De två sämsta varje år åker ur. Laget på 12:e plats får spela mot trean i serien under om vilket lag som ska få spela i Allsvenskan nästa år. Så kallat kval.
Det ringde en man från en telemarketingfirma och ville ställa frågor om Allsvenskan igår. Det var intressant:
   Hur stort är ditt intresse av att följa Allsvenskan på en skala 1-10?
   — 10.
   Hur många matcher ser du live varje år?
   — Runt 50.
   Vad fick dig att börja intressera dig för Allsvenskan?
   — Jag vill inte prata om det.
   Om Allsvenskan var en person hur skulle du beskriva honom eller henne?
   — Gammal, sur och jävlig.
   Hur mår du?
   — Står det i ditt manus?
   Nej, jag bara undrar.
   — På en skala 1-5 skulle jag säga 2. Det var så länge sen jag fick frågan.
Somliga ”experter” anser att Allsvenskan är en skitserie med allt sämre fotboll. Andra säger att den är bättre och hetare än på länge. Det beror på hur gammal ”experten” är, vem som betalar hans eller hennes lön och troligen också på om han haft sex nyligen.
   Allt hänger ihop.
   Oavsett vilket är Allsvenskan det bästa vi har i Sverige.
Allsvenskan är ett 2/3 dels-samhälle. Den innehåller några topplag och resten bottenlag. Däremellan fanns förut Örebro men de röstades ut.
   De lag som halkar efter i starten får slåss om sistaplatsen. Lagen i toppen kan spela fotboll, resten måste ägna 20 av 26 omgångar åt att undvika bottenträsket. Det är denna ständiga rädsla för bottenstriden som gör Allsvenskan spännande och jävlig.
   Taktiken blir att försvara sig till sista blodsdroppen och satsa på kontringar — snabba omställningar. Och fotbollen ser ut därefter också.
Allsvenskan skulle må bra av en bredare medelklass med några lag som har råd att förlora en match utan att stormkråkorna börjar kraxa.
   Utöka Allsvenskan. Låt årets två nedflyttningslag kvala mot två lag från Superettan om en plats i en serie med 16 lag. Fyra matcher till orkar väl även Allsvenska fotbollspelare lufsa sig igenom.

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home

Powered by Blogger


Rätten till alla texter på Konsten att förlora tillhör upphovsmannen. All vidareanvändning i kommersiellt syfte är förbjuden. – Jag stämmer arslet av dig. Bara så du vet.